Søg i denne blog

onsdag den 4. juli 2012

En mindre sjov, men vigtig vigtig én!

Det handler om smear og HPV. Mine smeartests har egentlig altid ligget på kanten, dvs. med atypiske celler, og flere kontroller og biopsier. Lige nu går jeg og venter på 13. dag i træk på at få svar på den sidste test. Derfor blev jeg så glad, da jeg i dag læste, at HPV-vaccinen bliver gratis for alle født i årene mellem 1985-1992. Så håber jeg selvfølgelig på et tidspunkt, at det også kommer til at gælde årgangene før, inkl. mig selv. Jeg går selv og overvejer at blive vaccineret, da også kvinder, der er seksuelt aktive, har god gavn af vaccinen. Mellem 75-90 pct. vil have fuld gavn. Selvom man er blevet smittet med det ene, af de to typer vira, der kan give livmoderhalskræft, vil man stadig kunne opnå beskyttelse mod det andet. Og hvis man har været smittet tidligere, vil vaccinen hjælpe med at beskytte mod en eventuel ny infektion. Når man får vaccinen, danner kroppen antistoffer, og hvis kroppen senere bliver smittet med HPV, bekæmper antistofferne virus, før man udvikler celleforandringer, og i værste fald livmoderhalskræft. Anyway en kærlig opfordring til at alle, om at huske deres smear, og snuppe den vaccine, hvis de er fra de årgange, der er omfattet af tilbuddet!

11 kommentarer:

 1. Åh Vibeke dog, det Er jeg da rigtig ked af at høre. Håber virkelig at resultatet fra prøvede viser, at tingene er under kontrol. Puha sådan noget er da ikke særligt rart at gå og vente på. Er desværre ikke i aldersgruppen hvor det koster gratis men har da overvejt det. Men det er heller ikke blevet til mere end overvejelsen. Håber du får en god dag trods alt :-) og pøj pøj.

  SvarSlet
 2. Krydser fingre for et ordentlig resultat af din SMEAR, så du og familien kan nyde de sommerlige temperaturer.

  Jeg overvejer også kraftigt at blive vaccineret, men så melder jeg mig ind i danmark først (dog under særlige vilkår da jeg har astma) - jeg har læst de giver 50% af vaccinen.

  SMEAR er nødvendigt (hader som i virkelig hader den slags undersøgelser). Jeg fik først lavet min som 27 årig... Jeg havde undladt at reagere på de første breve. Jeg havde lige fået mit første barn, og følte at jeg skyldte til hende. Min mor døde da jeg var lille af netop samme sygdom

  SvarSlet
 3. Man skal ikke overveje en HPV vaccine, man skal handle! Så her kommer lige en lille opsang! Jeg er stor fortaler for vaccinen, ikke bare nedsætter den risikoen for livmoderhalskraft med væsentlige procenter, men den nedsætter ligeledes også risikoen for kondylomer (søg på google hvis du tør), som jeg nok ser er ligeså slemt at erhverve sig som canceren! Små 4000 kr. kan virke som mange penge, men hvad er de SMÅ 4000kr. sammenlignet med dit liv? Det er en svær og tung diskussion, men jeg har valgt side - få den vaccine! Også selvom du kommer til at betale hele skidtet selv - det gjorde jeg og det var da et indhuk i budgettet, men alle pengene værd set fra mit synspunkt! :) Og så håber jeg selvfølgelig dine celleforandringer viser sig at være godartede :)

  SvarSlet
 4. Et meget vigtigt emne vibeke. Kan også kun klappe i hænderne over at det nu bliver gratis for de årgange du nævner. Mener det er fra 27. August. Jeg har mange patienter som har efterspurgt det og det er skønt at de nu kan få vaccinen. Men jeg er heller ikke i tvivl om at vaccinen vil kunne gavne alle kvinder (og også mænd). En gynækolog fra skejby fortalte om en kvinde som stod til at skulle ha sit 3. Keglesnit. Hun valgte at forsøge med hpv vaccine først og bagefter var keglesnittet ikke nødvendigt!

  Håber du får gode svar på din smear.

  Og god roskilde:)

  Kh

  SvarSlet
 5. Det er overhovedet ikke sjovt. Fik foretaget keglesnit i 2006. Havde det rædselsfuldt i datene før og efter. Blev kontrolleret regelmæssigt det efterfølgende år og alt var/er fint.
  Jeg er bestemt fortaler for vaccinen... penge eller ej.

  Krydser fingre for dig.

  SvarSlet
 6. Jeg krydser fingre for at du får et godt svar!
  Fedt du tager sådan et emne op. Jeg vidste slet ikke at vaccinen kunne have en virkning hvis man får den som voksen, så det vil jeg da lige undersøge nærmere.

  SvarSlet
 7. Det er rigtigt at Danmark dækker 50% af udgiften for gr. 1,2+5...det er jo faktisk en pæn del af udgiften.
  Krydser fingre for dit svar!

  SvarSlet
 8. Har også fået foretaget keglesnit og efterfølgende fået vaccine. Er selv sygeplejerske og vil også sige, at pengene er godt givet ud.

  SvarSlet
 9. Sender en masse gode tanker i din retning. Og så vil jeg også gerne sige tak for opsangen! Jeg har nemlig sådan en stak breve liggende i en væmmelig bunke, og har virkelig svært ved at få gjort noget ved det - og decideret angst forbundet med emnet!
  Min mor fik tilbage i 1993 en fjernet livmoderhalsen grundet kræft og hpv og hun er netop i foråret været igennem sit 5. behandlingsforløb for den kræft. Den har stået på mange omgange hård kemo og store operationer, og vi holder alle modet oppe og hun er vildt sej, og altid tilbage på arbejdet så hurtigt hun kan. Selvom det har været et langt forløb, kommer hun sig hele tiden, og lige nu har hun det strålende og gik rundt med mig på Roskilde hele dagen i går.
  Jeg blev vaccineret så snart vaccinen kom frem på mors regning, og selvom jeg er fra 1987 og derfor blandt den, der nu kan få den gratis, er vi alle glade for at jeg blev beskyttet hurtigst muligt. Og nu lover jeg her, at jeg hurtigst muligt vil få taget kontakt til min læge ang smear. Jeg vil overvinde min angst og passe på mig selv.

  SvarSlet
 10. Puuuhhaa nej den er ikke sjov...men meget vigtig! Men hvor er jeg glad for at høre at resultaterne var positive heldigvis, fra dit næste indlæg.
  Nej det er filme noget man skal tage seriøst. Jeg har fået fjernet en knude i det ene bryst for nogle år tilbage, som heldigvis var godartet, og dengang udsat og udsat den undersøgelse...Indtil jeg gjorde op med mig selv at jeg burde være lige så bange for livmoderhalskræft som brystkræft....to ting der ikke er til at spøge med.

  Godt med din peptalk...for det er vigtigt

  SvarSlet