Søg i denne blog

torsdag den 31. maj 2012

Lidt om hr. Viggo.

Tirsdag aften stod på opsamling og forældre-samtale med vores fantastiske psykolog. Egentlig var der ikke så meget nyt, men det er rigtig dejligt at få nogle flere redskaber, og vide at vi har en ekspert, vi kan trække på, når vi føler os på tynd is.
Viggo har det godt i øjeblikket. Det er stadig svært, det der med drengerelationerne, og ihh hvor jeg ville ønske, at han kunne møde en anden lille fessor, han kunne klikke med, men han har det godt med en del af pigerne i klassen, og for nu er det godt.
For dem er jer, der følger mig på instagram, ved I at den lille, store dreng blev 8 år i går, og han havde en skøn dag-den bedste fødselsdag hidtil, tror jeg-Måske fordi vi efterhånden har accepteret hans behov for minus store armbevægelser og ro. Så istedet for at holde stor morgenfødselsdag med gæster, tage en tur i tivoli, holde eftermiddagstamtam og tage ud og spise, så fejrede vi ham stille og roligt, og i et tempo, hvor vi hele tiden kunne holde øje med om han kunne kapere det. Viggo blev vækket på sengen med gaver og sang, og så havde han bestilt chokoladeboller med creme i, til morgenbordet.
De er 3 i klassen der har fødselsdag d. 30/5, så der var stor fødselsdagshygge i klassen, og Viggo havde frugtspyd med til at dele ud af.
Om eftermiddagen fik han sunde vafler, som han havde set på Anne au Chocolats instagram, og gerne ville have-Det var et kæmpe hit og på trods af lidt nutella, tror jeg hans blodsukker blev stabiliseret lidt til fejringen senere.
Om aftenen havde vi inviteret de nærmeste venner og familie, og det blev til en skøn aften med lækker mad, gode samtaler, leg, skattejagt og børneramasjang.

Lidt mere rabarber...

Lækker rabarbermarmelade med ingefær.
IGREDIENSER: 1 kg rabarber, 300 gr. sukker, 1 vanillestang, 1 tsk. kanel, revet skal fra en 1/2 økologisk citron, 2 cm. revet ingefær(Alt øko. naturligvis...:)). FREMGANGSMÅDE: Rens rabarberne, og skær dem i stykker på ca. 3 cm. Læg dem i et ildfast fad, og overhæld med sukker, den flækkede vanillestang, kanel, citronskal og ingefær. Bages i ovnen ved 200 grader i ca. 35 min., og røres i af og til! Når rabarberne er klar, sies saften fra, og hældes ned i en gryde. Nu skal saften koges ind til en let sirup. Jeg blender altid de slaskede rabarber(husk at fjerne vanillestangen), da mine unger ikke kan lide klumper..og så hælder jeg det på glas, der har fået en gennemskylning med kogende vand. Når du synes din sirup er lækker, hælder du den over i rabarberglasset. Rør forsigtig rundt, så det blandes pænt, og skru låget stramt på. Eller spis med det samme! Holdbarheden er ikke så lang, da jeg ikke bruger Atamon, men 14 dage kan det sagtens holde sig i køleskabet, og det plejer at være spist inden..

mandag den 28. maj 2012

Vores pinse i København.

Vi plejer enten at tilbringe pinsen på Fejø, eller det meste af tiden i fælledparkens vilde sambamylder, men i år har været anderledes. Vi har cyklet mange, mange kilometre på Christianiacyklen, og virkelig brugt vores skønne by. Torsdag aften var jeg ude med søde Katrine, til åbningen af en ny stor Body Shop på Strøget.
Vi gik derfra med en lækker goodiebag med skønne sager, og endte med at sidde og sludre længe på en kantsten i Kødbyen, dejligt uhøjtideligt. Fredag holdt Viggo pjækkedag..og vi tog på både Ishøj og Amager strand, som har hver deres charmerende spots.
Lørdag bagte jeg hele morgenen, og drog så afsted med ungerne til Naturcenter Vestamager, som er et helt vidunderligt grønt sted midt i byen, hvor vi tilbragte hele resten af dagen.
På vej hjem kørte vi gennem Amagerfælled og fandt et vandløb med tusindvis af haletudser, hvor vi stoppede og studerede de små, kære væsner længe.
Søndag mødtes vi med min søster, Helene og hendes to drenge Malthe og Milo på en Bondegård/bemandet legeplads, til boller, leg, hygge, dyrefodring og tidlig fødselsdagsgave til den snart meget store 8 årige...
Aften blev tilbragt på Christiania med Thaimad ved søen-Det kan næsten ikke blive bedre??
Idag satte vi igen fødderne i pedalerne og kørte til Vesterbro, hvor vi tilbragte halvdelen af dagen i Carlsbergs skønne lille have, på Carlsberg legepladserne, og senere med picnic i Enghave parken, og leg på Enghave legepladsen.
Nu skal vi have skøn laks og en dejlig rolig aften.

søndag den 27. maj 2012

Rabarbersaft, jordbær/rabarbersaft og kompot.

Jeg har lavet to forskellige safter. Den rene rabarbersaft er god i hvidvin og danskvand, men ellers kan børnene bedst lide den i kombi med jordbær. Rabarbersaft og rabarberkompot: 2 kg rabarber, 2 l vand, 425 g rørsukker, 2 tsk god vaniljepulver(Jeg bruger altid Urtekrams)eller korn af 2 vaniljestænger, 1/2 økologisk citron. Skyl rabarberne,og skær stænglerne i stykker på 2-3 cm. Kog rabarberstykkerne møre i en gryde med vand, sukker, vanilje, citronskal og -saft i ca. 15 min. Hæld det i en sigte over en skål – så får man rabarberkompot i sigten og saft i skålen. Hæld saften på rene, skoldede flasker og kom kompotten i en lufttæt beholder, begge dele sættes på køl. Holdbarheden er kort ca. 2 uger, da jeg ikke kan lide at tilsætte konservering, evt kan saften frysses ned. Rabarberkompot er fantastisk til is, yoghurt, kylling, og ovenpå knækbrød, eller til ost. Jordbær/rabarbersaft og kompot: 1 kg rabarber og 300 g. jordbær, 2 l vand, 340 g rørsukker, 1 tsk god vaniljepulver(Jeg bruger altid Urtekrams)eller korn af 2 vaniljestænger, 1 økologisk citron. Skyl rabarber og jordbær,og skær dem i mindre stykker på 2-3 cm. Kog frugten mør i en gryde med vand, sukker, vanilje, og citron skåret i kvarte, i ca. 10 min, og lad det trække i yderligere 10 min. Hæld det i en sigte over en skål – så får man igen kompot i sigten og saft i skålen. Herfra er fremgangsmåden, som ovenstående.

De skønneste, nemme kammerjunker.

Det her er jo sådan set ikke en rabarberopskrift, men børnene har spist dem til et glas rabarbersaft om eftermiddagen, og de har været fantastiske til rabarbersuppe, og så selvfølgelig til god, gammeldags koldskål!
Ingredienser:1,5 tsk. god vaniljepulver(Ikke vaniljesukker, jeg bruger Urtekrams vaniljepulver), 100 g. rørsukker, 250 g. hvedemel, 2 tsk. natron, 100 g. stuetempereret smør, 1 æg, 2/3 dl mælk.
Bland vaniljepulveret med rørsukkeret. Kom herefter mel og natron i skålen. smuldr smørret i melblandingen og tryk godt sammen, tilsæt så ægget som samler dejen lidt sammen, og til sidst mælken. Nu er dejen helt samlet, men stadig noget klistret. Man kan sætte den i køleskabet en halv times tid, så bliver den lettere at arbejde med, men jeg kan bedst lide tingene kan gå lidt hurtigt, så jeg bruger den direkte og klistret.. Lav små klatter på bagepapiret på størrelse med enten 2 kr. eller 5 kr. afhængigt af om man kan lide dem store eller små. Jeg bruger fingrene, men man kan også bruge to teskeer. Der bliver til 2 bageplader. Bag kammerjunkerne i ovnen ved 200 grader i 5 minutter. Lad dem køle lidt af, og halvér dem med en skarp kniv. De halverede kammerjunker kommes nu tilbage i ovnen med skærefladen opad, skru ned for varmen til ca. 100 grader og bag dem herefter i ca. 25-40 min. (afhængigt af ovn, i vores sommerhus tog det 40 min., hjemme tog det 18..) Til de er gyldne og sprøde. Tag kammerjunkerne ud og lad dem køle af på en bagerist, så bliver de hårdere, og opbevar dem i en lufttæt beholder. De kan holde sig ca. 10 dage.

Nemme rabarbermuffins.

Vi høstede som sagt 30 kg. rabarber i sidste weekend, så lige siden har jeg eksperimenteret med de grøn-røde stilke, og nu vil jeg dele de bedste af opskrifterne med jer. Ingredienser: 2 rabarber, 1 håndfuld mandler, 100 g blødt smør, 200 g rørsukker, 3 æg, 110 g hvedemel, 75 g kokosmel Fremgangsmåde: Skær top og bund af rabarberne. Skær rabarberne ud i små stykker på ca. ½ cm. Hak mandlerne groft. Rør blødt smør og rørsukker grundigt sammen, og tilsæt herefter 1 æg ad gangen. Endeligt tilsættes mel og kokosmel. Rør nu dejen grundigt sammen, så den bliver fuldstændig glat. Herefter tilsættes mandlerne og rababerstykkerne til dejen, og blandes godt rundt. Dejen fyldes nu i muffinsforme og bages herefter ved 180 grader i ca. 20 min., til de er gyldne og sprøde ovenpå. Velbekommen:)

lørdag den 26. maj 2012

Videre til Fejø.

Uanset hvor meget tid jeg tilbringer på Fejø, så føles det altid som ferie, når jeg rammer mit andet hjem. Alle kommer ned i gear, og livet leves virkelig langsomt og tidsløst dernede. Vi kørte direkte fra klasseturen til Fejø, og jeg glædede mig ufatteligt til at komme ned til især rabarberne, der endte med en høst på 30 kg. rabarber, så en del om rabarber det ene og det andet venter forude..:)
Fejøs/Skaløs vartegn.
Timian i skyggen af rabarberne-elsker mit ene højbed fuld af kryderurter-og ja rabarber...
En svale fik forvildet sig indenfor, og oversked vindueskarmen inden, vi fik dirigeret den ud igen..
Viggo havde bagt lækkert øko-koldhævet brød på hytteturen, mmh!
Jeg lavede mad 1/3 del af tiden, da det var så fristene med alle de friske krydderurter og rabarber i haven..
Drengene fik fanget og studeret fisk en masse.
Mælkebøtterne var på retur, selvom jeg faktisk synes de er fantastisk smukke i græsplænen, med deres gule hoveder.
Hvor tit er det lige man ser en vej som denne, øde for biler? Ofte på Fejø, aldrig i København.
Herligt med en morfar i haven.
Jeg kan næsten ikke vente på, at ribsene bliver klar, en af mine topfavoritter i haven.
Min vidunderlige tænksomme cirkusartist.
Ingefærcookies og Lie to Me på skærmen.
Leg i det blå.
Kys eller sladder?

Liselund.

Ikke så langt fra det sommerhus vi overnattede i med klassen, på Møn, ligger Nationalmuseets Liselund slot omgivet af en romantisk have, og fantastisk stenstrand med azurblåt hav. Vi tilbragte en halv dag på denne skønne plet, som må siges at være meget anbefalelses værdigt.